Kuinka teen hyvän mv-kuvan.


Mustavalkoisen aikaa.


”Musta on mustaa ja muut värit ovat väritehtaiden suuria salaisuuksia”. Näin lausui vuonna 1972 legendaarinen väriopin opettajani Jorma Visuri Keski-Suomen Keskusammattikoulun kuvanvalmistuslinjan ensimmäisen värioppituntini alkuun.
Vedostaessani ammattikoulun pimiössä ensimmäisiä printtejäni, sekä väri- että mustavalkoisia, vei tuolloin jo taidolla vedostetut mv-printit sydämeni. Työni puolesta (ex. värierottelija), sain mahdollisuuden tehdä myöskin tuhansia ja tuhansia duo-tone kuvia, joissa yhdistyivät taidokkaasti monotoniset värit mv-kuvan sävykkyyteen.
Harmaasävykuvassa minua on aina viehättänyt se, kuinka värit pois jättämällä voidaan keskittyä pelkkään olennaiseen - itse aiheeseen. Kuvat joita käsitellään pitää valita huolella, sillä usein täysin mitäänsanomaton kuva vain näyttää huonommalta yksi- tai kaksivärisenä. Tietenkin voimakas inho tai jopa viha värejä kohtaan, osoittaa katsojassa vain jonkin asteista värisokeutta, sillä maailmamme on täynnä värejä.
Aiemmin lähes poikkeuksetta mv-kuvat vedostettiin suurennuskoneella mustavalkonegatiivista. Nykyisin hyvän mustavalkoisen alkulähteenä toimii digikameran Raw-tiedosto, josta ensiksi ”revitään” irti mahdollisimman hyvä ja värikylläinen originaali, tätä sitten jatkossa käsitellään kuvankäsittelyohjelmissa. (Itse käytän lähes yksinomaan Photoshop CS6, mutta esim. Graphic Conventer tai Corel After Shot Pro ajaa vallan mainiosti saman asian)
Raw-tiedoston konvertoin 16-bittiseksi PSD-muodoksi Lightroom 4-ohjelmassa, joissakin tapauksissa käytän myös Photoshopin sisään rakennettua Camera Raw-konventeria.Vanhat pieni


Tänään yllä olevan lopputuloksen teon aloitan kuitenkin Camera Raw-konventterilla.


originaali

Tässä kuva parin vuoden takaa. Kuva on tarkoituksella valotettu reilusti ali, koska jokainen karhua kuvannut tietää sen, että otuksesta ei saa pysähdytettyä kuvaa alle 1/60 sekunnin, siksi tiiviiseen tahtiin otson pää tahtoo liikkua ympäristöä tarkkaillen. Eläimiä kuvatessa ei vaan yksinkertaisesti toimi ohje valottaa mahdollisimman paljon oikealle (ETTR-tekniikka). Tietenkin herkkyyttä nostamalla saavutetaan sama asia, mutta tuolloin käytössäni olevalle kameralle ko. herkkyys oli maksimi millä jotain yksityiskohtia kohinan lisäksi tarttui kennolle.

perussäädötsaturaatiterävöitys

Tässä lopullisen tiedoston säädöt. Valotusta olen korjannut +1,35 aukkoa, Täytevalolla kuvan tukkoisimmat kohdat on aukaistu ja satauraatiolla lisätty syksyn sävyjä kuvaan. Kylläisyyttä sinisen sävyistä vähentämällä olen muuttanut puiden rungot luonnollisemman sävyisiksi. Terävöitykseen olen käyttänyt voimakasta suojamaskia joka samalla auttaa kohinan poistoon. Nappulat kaakkoon kuten Sleepy sleepers aikanaan totesi.


Lopullinen osa

Osasuurennos kertoo sen - mies ja kalusto huomioiden - että lopputulos on lähes kelvollinen. Tietenkin lopputulos tässä tapauksessa on vasta alkusoittoa mv-kuvan luonnille.

maski

Ennen kuin päästään hämmentämään mv-kuvia kerron hieman Raw-kuvan terävöityksestä. (Myöhemmin on tarkoitus palata yksityiskotaisemmin kuvan eri terävöitystekniikoihin). Mainitsemani maskaustekniikka toimii aivan samoin Lightroomissa kuin Photoshopin Camera Raw-konventerissa.yksityiskohdatteräv


Seuraavaksi muutamia erilaisia mv-kuvia eri tekniikoilla.

kanavasekoitus

Perinteisesti Photoshopissa on käytetty Channel Mixer-säädintä RGB-kuvan kääntämiseksi harmaasävykuvaksi (Grayscale). Pelkkä Image/Mode/Grayscale-käsky toimii automaattisesti ja tekee aivan sävyttömän pliisun ”pläjäytyksen”. Tätä mv-muunnostahan ei käytä kukaan (lukuunottamatta joitain sanomalehtien taittotyön tekeviä toimittajia). Kanavasekoittajan käytössä voidaan korostaa mitä tahansa RGB-värisuodinaluetta haluamallaan tavalla. Pitää ainoastaan muistaa että RGB-värien summa (Total) pitää olla arvossa +100. Muut arvot joko vaalentavat tai tummentavat kuvaa. Tietenkin tätä tietoa voi myös hyödyntää kuvan kirkkauden säätöön.Kanavasekoittajaa huomattavasti tehokkaampi työkalu Photoshopissa on Black and White-säädin (Image / Adjustments / Black and White). RGB-värien lisäksi säädöistä löytyy myös CMYK-värien hallinta mv-kuvalle, sekä Hue- että Saturation säädöt.kasausB&W


Seuraavaksi päästäänkin pelkästään mv- ja duotone kuvien tekoon tarkoitetun ammattiohjelman pariin eli Nik Softwaren Silver Efex Prohon. Ohjelman saa toimimaan myös
Photoshop- sekä Lightroom-pluginina.

Tässä näkymä Siver Efex Pro työkaluvalikosta.

cyanotype

Kuten kuvakaappauksesta näkyy ohjemassa on lähes rajattomat mahdollisuudet säätää kuvaa. Oikeassa reunassa on myös filmiajan mv-kuvaajille tutut värisuodattimet, jotka toimivatkin aivan samoin kuin mustavalkofilmin aikoihin. Vasemmassa reunassa on valmiita esiasetuksia mm. toonauksille, reunahäivityksille, neulanreikäkameroille ym. vanhoille tutuille tekniikoille.
Valotusstylizingfilmi1filmi

Vasemmalta alkavat varsinaiset mv-kuvan vedostustyökalut, joilla helposti päästään Anselm Adams tunnelmiin. Varsinkin Structure säädöllä voidaan vaikuttaa valittujen sävyalueiden sisäiseen kontrastiin. Ensimmäisen paletin alareunassa sijaitsevat mainitsemani värisuodattimet. Kakkospaletista löytyy yksilölliset sävytystyökalut mikäli esivalitut eivät riitä. Lisäksi netistä voi näitä esiasetuksia imuroida lähes rajattoman määrän. Tässä paletissa sijaitsevat myös vinjetointi ja reunahäivytys/vahvistus työkalut. Täältä voit myös sävyttää vedostuspaperia. Sävytyksen voi valita esim. vaikuttamaan vain paperivakoiseen. Alla olevassa kuvassa olen paperivalkoiseksi valinnut kuparisävytyksen. Kolmas paletti sisältää eri filmi tyyppien hienosäädöt ja neljäs paletti tunnetuimmille mv-filmeille valmiit esiasetukset. Alimpana päävalikossa on myös sivellin (Brush), jolla voi palauttaa takaisin kuvan alkuperäisiä sävyjä kevyesti pyyhkimällä tiedostoa paineentunnistavalla kynällä. Lisäksi mv-kuvan saa aukeamaan eri tasoon, näin nämä sävytykset helpottuvat entisestään.


Tähän lopuksi vielä yksi sävytetty kuva, värjäillään ja pärjäillään.

_8234210


Parhaan katselunautinnon saat kuvistani jos sinulla on oikein mittarilla kalibroitu näyttö. Lisäksi selaimesi tulee tukea värihallintaa.
Selaimeksi suosittelen Safaria sekä Mac- että PC-ympäristöissä. Kikkailemalla värihallinnan saat myös Firefoxissa käyttöön. Muilla selaimilla vastuu väreistä ja sävyistä jää katsojan mielikuvan varaan.

Värinäkökykysi voit testata täällä: Värinäkötesti.
Silver Efex Pro löytyy täältä hintaan 199,- Nik Software

Kouvolassa 19.4weebly analytics
View MyStats